Windows 7 frissítés vége

Windows 7 frissítés vége 2020. január 14-én (2020. 01. 06.)


Már egy jó ideje bombázzák az informatikusokat a felhasználók a következő kérdéssel: Mi történik, ha megszűnik a Windows 7 frissítése?
A pánik keltés az operációs rendszer készítői felől már évek óta tart: “A Windows 7-felhasználók többsége számára egy Windows 10-et futtató új eszközre való átváltás a javasolt továbblépési irány.” idézet forrása https://support.microsoft.com
A webshopok és az elektonikai áruházak is meglovagolják a pánik által generált vásárlói tömeget és “lertékelésekkel” próbálják eladni olykor az eladhatatlant is.(Mindenki jó bevételre tett szert.)


Vizsgáljuk meg ezt a kérdést informatikus szemmel.

A frissítések végével a meglévő rendszerünk nem rögtön válik védtelenné a vírusok és esetleges hacker támadások ellen, hanem idővel biztonsági réseket fedeznek fel a rosszindulatú program készítői és ezt használhatják ki a rendszerünk megfertőzésére/feltörésére. Azt felejtik el sokan, hogy ez már lejátszódott a Windows XP-vel is, aminek a támogatása 2014-ben fejeződött be. Napjainkban is több vállalat és magánszemély is használja ezt az operációs rendszert. A befejezett biztonsági frissítések ellenére a Microsoft azóta is többször adott ki még a Windows XP-hez is frissítést, ezzel a régi rendszerein is tömködte a megtalált réseket. (Pl: KB4500331 frissítés 2019. május) Ezeket a frissítéseket manuálisan kellett letölteni és telepíteni, de attól függetlenül működtek és működnek napjainkban is.
A Microsoft már ősszel kijelentette, hogy további három évig az üzleti felhasználóknak hajlandó biztonsági frissítést szolgáltatni meghosszabított szoftware frissítési licensz vásárlása esetén (ez 3 évre $175 a nagyvállalati felhasználóknak).
A számítógépeket érő támadások nagyrésze nem az operációs rendszer hibájából és frissítési problémákból adódóan okoznak kárt, hanem a felhasználó felelőtlensége miatt.
A Windows 7 rendszert használók előbb-utóbb kénytelenek lesznek új számítógépet és operációs rendszert vásárolni, mert évek elteltével még egy nyomtatás elvégzése is kihívás lesz majd ezeken a rendszereken driver hiány miatt.
Remélem ez a rövid eszmefuttatás segített a még Windows 7-et használóknak eldönteni, hogy milyen irányt vegyenek.

Szerző: Galajda János

forrás: https://szamitogephiba.hu/aktualis-hirek